Az iPhone 15 lapkája hajtja az Apple Watch 9 és Watch Ultra 2 órákat

Egy friss elemzés értelmében az Apple Watch Series 9 és Watch Ultra 2 modellek belsejében található S9 SiP lényegében nem más, mint az az A16 Bionic lapka, ami az iPhone 15 modelleket is működteti. Nyilván az almás vállalat módosított a chipen, de alapjául mégis az okostelefonokat hajtó lapka szolgált.

Az órákat működtető System In Package (SiP) az Apple S9 nevet viseli, és már elérhető egy ideje, hiszen az ősszel debütált új okosórákkal együtt jelentették be, ez hajtja a Watch Series 9 és Watch Ultra 2 készülékeket egyaránt. Bár a termékleírásokban szerepel az S9, technikai részletekkel alig szolgál az almás gyártó. Csak annyit említenek, hogy az S9 5,6 milliárd tranzisztorral bír, vagyis 60 százalékkal több van neki, mint a korábban alkalmazott S8-nak.

Mindennek az a következménye az Apple szerint, hogy az S9 30 százalékkal jobb grafikus teljesítményt biztosít, és kétszer erősebb Neural Engine motorja van. Az EETimes Japan egy kicsit mélyebbre ásott a témában, és arra jutottak, hogy az okosórákat működtető Apple S9 és az A16 Bionic lényegében ugyanaz a chip. Nyilván az órás verzió utóbbi erőteljesen visszább vett változata, de ugyanúgy a TSMC 4 nanométeres N4P eljárásával készül.

Elvileg az történt, hogy a gyártó kivette az A16-ból a két teljesítménymagot, valamint az energiahatékony magoknak a felét. Az órás változatban 5 helyett 1 GPU számítóegység, a 16 Neural Engine magból pedig 4 teljesít szolgálatot. Ezzel együtt az S9 képes volna hatékonyabban működni, mint elődje, de csak elméleti síkon, mert a gyakorlatban nem igazán javult az üzemidő, sem a Watch Series 9, sem a Watch Ultra 2 modellek esetében.

Forrás: NotebookCheck